Valikko

Väestönsuojan käyttöönotto

Väestönsuojat rakennetaan suojaamaan väestöä sodan radioaktiivisen laskeuman tai muun vastaavan uhatessa. Suojat antavat suojaa sortumilta, räjähdyspaineelta sekä sirpaleilta. Väestönsuojiin suojaudutaan pääsääntöisesti vain valmiustilassa tai puolustustilassa. Siirtyminen väestönsuojiin tapahtuu aina viranomaisten kehotuksesta. Väestönsuojan toimintaedellytysten varmistamiseen kuuluu kunnossapidosta ja suojan varusteista huolehtimisen lisäksi myös väestönsuojan käyttötavan etukäteissuunnittelu.

Laki ei määrää nimeämään väestösuojan hoitajia, mutta pelastuslaitokset suosittelevat, että sellainen nimettäisiin. Hänen ja hänen apulaistensa vastuulla on suojan toimintakunnossapito ja tarvittaessa väestönsuojan käyttöönoton johtaminen. Väestönsuoja, sen laitteisto ja varusteet on pidettävä sellaisessa kunnossa, että ne saadaan otettua käyttöön 72 tunnissa (Pelastuslaki 379/2011, 76 §).

Väestönsuojan käyttöönottoon tyypillisesti tarvittaviin toimenpiteisiin kuuluvat muun muassa irtaimistomateriaalin siirtäminen ja rakenteiden purkaminen sekä pienimuotoiset rakennustyöt (esimerkiksi käymäläkomerot).

Alla on avattu niitä toimenpiteitä, jotka liittyvät väestönsuojan käyttöönottoon.

1. Väestönsuojan tyhjentäminen

Suojasta poistetaan kaikki tarpeeton materiaali. Irtaimisto siirretään rakennuksen muihin tiloihin. Tyhjentämisen aikana voidaan myös joutua tyhjentämään väestönsuojasta tavaroita, joiden omistajat eivät ole paikalla. Näille tavaroille tulee varata oma paikka.

2. Purkaminen

Suojasta puretaan pois kaikki väestönsuojakäytölle tarpeettomat rakenteet ja laitteet. Myös kaikki tärähdyksille alttiit rakenteet puretaan. Kulkuaukkoihin asennetut tilapäiset ovet ja muut rakenteet irrotetaan. Suojan oven edustalla mahdollisesti oleva tilapäislattia puretaan.

Esimerkiksi: Suojan oven edustalla oleva lattia puretaan ja kevyt kulkuovi karmeineen puretaan

3. Rakentaminen

Suojassa olevat työkalut, varusteet, käyttö- ja huolto-ohjeet tarkistetaan. Suojalle opastavat reittiopasteet asennetaan paikoilleen. Ovet ja luukut asennetaan paikalleen. Jos suojassa ei ole sulkuhuonetta, suojan sisääntulon yhteyteen kiinnitetään sulkuteltta. Puretuista varastokomeroiden osista rakennetaan kerrossängyt, jollei sellaisia ole hankittu erikseen varusteisiin.

Reittiopasteet

Sulkuteltan sijoituspaikka

4. Ilmanvaihto / Tiiveystarkastus

Väestönsuojan ilmanvaihtokanavat, paineventtiilit, ylipaineventtiilit, suoja-puhaltimet tai ylipainemittarin mittaputki tarkistetaan ja tarvittaessa puhdistetaan roskista. Normaaliajan ilmanvaihtoaukot suljetaan tiiviisti sulkulaitteilla. Suojapuhaltimen kunto tarkistetaan, laitteistoon lisätään tarvittaessa öljyä ja ylipainemittariin lisätään tarvittaessa manometrinestettä. Suojalle tehdään tiiveyskoe.

Ylipainemittari

Ilmanvaihdon sulku

5. Vesi-, lämpö- ja jätehuolto

Kaikkien vesi-, lämpö- ja viemäriputkien venttiilien toiminta tarkastetaan. Varavesisäiliöiden kunto sekä puhtaus tarkistetaan ja ne täytetään. Viemärien sulkuventtiilien toiminta tarkistetaan. Käymäläkomerot asennetaan paikalleen ja kuivakäymäläkalusteiden kunto tarkistetaan.

Padotusventtiili

Käymäläkomerot

6. Sähkö / valaistus

Suojan sähkölaitteiden päävarokkeiden, valaisimien, katkaisijoiden ja seinäpistorasioiden kunto tarkistetaan. Mahdollisten varavoimakoneiden ja puhaltimen kunto tarkistetaan. Varavalaisimien paristot testataan.

Sähkökeskus

7. Viestiyhteydet

Antenni- ja puhelinyhteydet tarkistetaan, suoja varustetaan radiolla ja puhelimella. Matkapuhelimien viestiyhteydet testataan suojan sisältä.

8. Suojan alueet

Suojan tilat jaetaan oleskelualueisiin ja toimintapaikkoihin. Tiloihin hankitaan tai rakennetaan tarpeellinen määrä istuimia, pöytiä ja sänkyjä.

9. Kotivara

Väestönsuojissa suojautumisen aikana tarvittavat ruokatarvikkeet, lääkkeet ja välineet jokainen tuo itse.

10. Väestönsuojan tiiveyskoe

Väestönsuojan tiiveyskoe on suojan kunnon ylläpidon kannalta perustoimenpide. Tiiveyskoetta suositellaan tehtäväksi kiinteistön oman vuositarkastuksen yhteydessä (joka 10. vuosi).

Tämä ohje on yleisohje suojan tyypistä tai ilmanvaihtolaitteistosta riippumatta. Ilmanvaihtolaitteiston valmistajan ohjeita on noudatettava koetta tehdessä ja laadittava niiden pohjalta väestönsuojaan huolto- ja kunnossapito-ohjeet. Huolto- ja kunnossapitotoimista on pidettävä päiväkirjaa tai muulla luotettavalla tavalla esitettävä ne tehdyksi. Palotarkastuksella tarkastetaan väestönsuojan rakennusluvan mukainen kunto. Huomioitavaa on, että tiiveyskokeessa ilmanvaihtolaitteiston suodattimia ei tule käyttää. Ilmanvaihtokoneen ilmanoton järjestelyt on selvitettävä ennen koetta.

Tapa 1 (soveltuu esimerkiksi IVL-1/45 eli entisen IVL-1/75-laitteistolle)
1. Tarkasta silmämääräisesti tiivisteiden ja venttiilien kunto.
2. Sulje väestönsuojan paineovet ja hätäpoistumisluukut sekä normaaliolojen ilmanvaihto laippoineen.
3. Sulje ylipaineventtiilit.
4. Sulje viemärin sulkuventtiili.
5. Sulje ilmanvaihtolaitteessa oleva paineventtiili (käsipyörä).
6. ”Nollaa” ylipainemittari tarkistamalla, että manometrineste on nollakohdassa. Lisää tarvittaessa manometrinestettä.
7. Tarkista, että IV-laitteistossa on öljyä ja ettei ilmanottoputkistossa ole suuria roskia.
8. Käännä IV-laitteiston vaihdin ”TIIVEYS”-asentoon
9. Käynnistä puhallin.
10. Avaa paineventtiiliä kunnes ilmamäärämittari osoittaa 150m3/h (=20m3/h ilmaputken kuristimesta johtuen)
11. Ylipainemittarin tulee osoittaa vähintään lukemaa 100Pa (10mmvp)
12. Ellei paine nouse 100Pa, suoja ei ole tiivis ja vuotaa. Etsi vuotokohta. Yleensä syy löytyy tarkastamalla paineovet, hätäpoistumisluukut, läpiviennit, patoventtiilit, ylipaineventtiilit ja niiden tiivisteet.
Tapa 2 (B ja C, K -luokan suojille, soveltuu myös S1-luokan suojille)
1. Tarkasta silmämääräisesti tiivisteiden ja venttiilien kunto.
2. Sulje väestönsuojan paineovet ja hätäpoistumisluukut sekä normaaliolojen ilmanvaihto laippoineen.
3. Sulje ylipaineventtiilit.
4. Sulje viemärin sulkuventtiili.
5. Sulje ilmanvaihtolaitteessa oleva paineventtiili käsipyörästä. (K-suojassa sulkuventtiili, B ja C-luokan suojissa ohitusventtiili)
6. ”Nollaa” ylipainemittari tarkistamalla, että manometrineste on nollakohdassa. Lisää tarvittaessa manometrinestettä.
7. Tarkista, että IV-laitteistossa on öljyä ja ettei ilmanottoputkistossa ole suuria roskia.
8. Käynnistä suojapuhallin. Avaa sulkuventtiiliä, kunnes ylipainemittari osoittaa noin 300Pa ylipainetta(30mmvp).
9. Sulje paineventtiili ja anna paineen laskea. Mittaa aika paineen laskuun 200 Pa:sta 50 Pa:iin. (20mmvp ja 5mmvp)
10. Suoja on tiivis, mikäli paineen laskuun kestää yli 20 sekuntia. (Huom! Vanhojen suojien ohjeen mukaan 10 sekuntia kahden IV-laitteen suojassa)
11. Ellei ylipaine pysy suojassa, suoja ei ole tiivis ja vuotaa. Etsi vuotokohta. Pidä ylipaine 200 Pa:ssa, jolloin vuoto on helpointa havaita. Yleensä syy löytyy tarkastamalla paineovet, hätäpoistumisluukut, läpiviennit, patoventtiilit, ylipaineventtiilit ja niiden tiivisteet.

11. Väestönsuojapuhallin, ohitus-, sulku- ja suodatuskäyttö

Ohituskäyttö

Ohituskäytössä ei käytetä erityissuodatinta.

1. Tarkista, että erityissuodatin on käännettynä ohituskäyttöasentoon ja lukittuna paikoilleen lukitusvivusta. Tarkista myös, että ohitusilmaputki on kiinnitettynä joustavien liittimien ja letkunkiristimien avulla paineventtiiliin ja puhaltimen imuaukkoon.

2. Vapauta kaikkien suojan ylipaineventtiilien lukitukset venttiilien lukitusruuveista.

3. Avaa paineventtiili täysin auki kiertämällä käsipyörästä. Paineventtiilin kiertoilmaventtiilin tulee olla suljettu.

4. Tarkasta, että suojan sulkuteltta on sen pakkauksessa olevan ohjeen mukaisessa ohituskäyttöasennossa.

5. Jos väestönsuojassa on sulkuhuone, tarkasta, että sinne suojatilasta johtavat poistoilmaventtiilit ovat täysin auki.

6. Käännä ilmavirran mittarin säätövipu ”OHITUS” - asentoon.

7. Käynnistä puhallin sähköohjauskeskuksesta.

8. Avaa paineventtiili täysin auki kiertämällä käsipyörästä. Ilmavirran tulee olla vähintään 170 dm3/s (600 m3/h). Sähkönjakelun keskeytyessä pyöritä puhallinta käsin käsikammella sellaisella nopeudella, että ilmavirta saavuttaa arvon 135 dm3/s (500 m3/h). Talviaikaan ilmavirta voi olla tätä pienempikin. Huomaa pyörityssuunnan nuoli puhaltimessa. Järjestä tarpeellinen vuorottelu käsikäytössä.

Sulkukäyttö

SULKUKÄYTÖSSÄ EI SUOJAAN OTETA EIKÄ SIELTÄ POISTETA ILMAA

1. Sulje paineventtiili kiertämällä käsipyörästä. Sulje suojan ylipaineventtiilit ja lukitse ne lukitusruuveista. Tarkista, että laitteiston paineventtiilin kiertoilmaventtiili on suljettu.

2. Sulje suojan viemärin sulkuventtiili.

3. Tarkista, että suojan sulkuteltta on pakkauksessa olevan sulkutilannetta koskevan ohjeen mukaisessa käyttöasennossa.

Suodatuskäyttö

SUODATUSKÄYTÖSSÄ SUOJAAN OTETAAN ILMAA VAIN ERITYISSUODATTIMEN KAUTTA

1. Vapauta kaikkien suojan ylipaineventtiilien lukitus.

2. Irrota joustavat liittimet laitteiston ohitusilmaputkesta

3. Irrota erityissuodattimen alempi suojakansi

4. Vapauta erityissuodattimen lukitus ja käännä suodatin suodatuskäyttöasentoon

5. Liitä erityissuodatin alemman alemman joustavan liittimen ja letkunkiristimen avulla tiiviisti puhaltimen imuaukkoon ja lukitse suodatin lukitusvivusta.

6. Käännä ilmavirran mittarin säätövipu ”SUODATUS” - asentoon.

7a. Irrota erityissuodattimen ylempi suojakansi.

7b. Liitä erityissuodatin ylemmän joustavan liittimen avulla tiiviisti paineventtiiliin.

8. Poista käsikammet ja laita ne telineeseen.

9. Lukitse erityissuodatin asentoonsa.

10. Käynnistä puhallin sähköohjauskeskuksesta.

11. Säädä suodattimen ilmavirraksi 40 dm3/s (150 m3/h) avaamalla hitaasti paineventtiiliä käsipyörästä kiertäen. Paineventtiilin kiertoilmaventtiilin tulee olla suljettu.

12. Kytke esilämmitin toimintaan sähköohjauskeskuksesta (erityissuodattimen käyttöaika pitenee).

13. Sähkönjakelun keskeytyessä avaa paineventtiili täysin auki kiertämällä käsipyörästä ja pyöritä puhallinta käsin käsikammilla sellaisella nopeudella, että ilmavirta 40 dm3/s (150 m3/h) saavutetaan.

Huomaa pyörityssuunnan nuoli. Järjestä tarpeellinen vuorottelu käsikäytössä.

14. Tarkkaile suojan ylipainetta. Ylipaineen tulisi olla vähintään 30 Pa (3.0 mmvp)

12 Säännölliset huoltotoimenpiteet

Suojan omistajan on tarkastettava väestönsuojalaitteiden kunto kerran vuodessa. Tarkastuksista pidetään kirjaa.

10 vuoden välein tehdään 10-vuotishuolto ja tiiveyskoe.

Ilmanvaihtolaitteiston vaatimat huoltotoimenpiteet ovat seuraavat:

1. Tarkasta, että laitteisto on ehjä ja että kaikki sen komponentit ovat tallella. Kiinnitä erityistä huomiota kumisten liitososien kuntoon sekä siihen, että erityissuodattimen suojakannet ovat paikoillaan ja sinetöidyt.

2. Mikäli suojakannet ovat avatut / suodatin on kostunut, ota yhteys laitteen valmistajaan

3. Tarkista, että ilmavirran mittarin säätövipu on ”OHITUS” - asennossa ja paineventtiili sekä kiertoilmaventtiili ovat suljetut.

4. Tarkista, ettei paineventtiiliin tai suojapuhaltimeen ole kertynyt vettä avaamalla niiden alaosassa olevat vedenpoistoruuvit. Kierrä ruuvit tarkastuksen jälkeen paikoilleen.

5. Tarkasta suojapuhaltimen vaihteiston öljymäärä sen öljysilmästä. Suorita puhaltimen norjistuskäyttö konekilvessä olevien ohjeiden mukaisesti. Mikäli ilmanvaihtolaitteistossa ilmenee sellaisia toimintahäiriöitä tai puutteita, ettei em. toimintoja voida suorittaa, on käännyttävä laitteen valmistajan puoleen.